SVK DE HU EN
photo

Book your trip

Špeciál. ponuka od 16 €







* Príchod:


* Odchod:



* Dospelí:

Deti:


Information Office
Information Office
Ventúrska 9,
Zichy´s palace
Bratislava

tel:
+ 421-2-2070-7501

office@bratislava-info.sk

Reklama

Slováci a jedlo


Dnešná slovenská kuchyňa používa ingrediencie z celého sveta a  mnoho prebrala z iných tradičných kuchýň, ako napríklad z talianskej, maďarskej alebo čínskej. Na Slovensku sa môžete stretnúť s mnohými plodinami a jedlami, ktoré sú práve tu oveľa častejšie používané ako hocikde inde na svete.
A ktoré suroviny tvoria jadro tradičnej slovenskej kuchyne? V prvom rade je to zelenina, ako fazuľa, kukurica, šošovica, kapusta, cibuľa, cesnak, zemiaky a ryža - táto plodina je veľmi využívaná a dôležitá, aj keď sa nepestuje na Slovensku. Ďalej je to pšeničná múka, kravský a ovčí syr, a pravdaže aj ovocie ako jablko, hruška, broskyňa, marhuľa, čerešňa, slivka, hrozno, pomaranč, kivi, grep, banán. V poslednej dobe sa do popredia začína dostávať exotické ovocie (mango, kumkváty, ananás, liči), zelenina ( avokádo, zázvor), ale aj používanie byliniek - bazalka, tymián, mäta, oregano.
Najviac používané druhy mäsa sú bravčové, hovädzie, kura, rôzne druhy rybiny. Menej sa jedia jahňacie, hus, kačica, morka, divina.
Veľmi dôležitá súčasť stravy Slovákov je chlieb. Túto potravinu jedia ako prílohu k mnohým iným jedlám, napríklad ku grilovanej rybe, polievkam, ale aj v kombinácii s paštétami, pomazánkami a zeleninou. Chlieb jedia ľudia najmä na raňajky, ale mnohokrát aj na večeru spolu s množstvom zeleniny, varenými vajíčkami, šunkou, salámou a rôznymi nátierkami, a vtedy toto jedlo nazývajú studená večera.
Základ slovenskej kuchyne tvoria polievky, ktoré sú najmä zeleninové, ale v kuchárskych knihách môžete nájsť aj recepty na mnohé zvláštne, ako je napríklad čučoriedková, rôzne ovocné alebo rybacia.     
V mnohých slovenských domácnostiach je zaužívaným zvykom spoločný nedeľný obed. Pozostáva z polievky a hlavného jedla, pričom hlavné jedlo väčšinou tvorí kura na rôzny spôsob s ryžou alebo so zemiakmi, alebo rezne so zemiakovým šalátom.
Najslávnostnejšie jedlo je pre mnohých Slovákov štedrovečerná večera na Štedrý deň. V každej rodine sa niečím líši, ale základ tvorí polievka, a ryba so zemiakovým šalátom. Polievka je kapustnica alebo rybacia polievka, tradičný je kapor, ale pripravuje sa aj losos alebo filé. Večera zahŕňa aj oplátky s medom a orechmi a prekrojenie jabĺčka.
Za posledných 10 rokov sa stalo veľmi populárne stravovanie vo fast foodoch. Deti, dospelí, ale aj dôchodcovia s obľubou navštevujú toto stravovacie zariadenie, aj napriek nezdravému zloženiu jedla.
Slovenské národné jedlo sú bryndzové halušky. Sú to malé halušky pripravované zo zemiakového cesta, zmiešané z bryndzou a dochutené usmaženou slaninou.   Existuje viacero druhov halušiek. Okrem tradičných bryndzových, sú to napríklad strapačky - halušky s kyslou kapustou, gazdovské alebo furmanské halušky.

©2005 BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o.
Všetky práva vyhradené.
Kontakty Podmienky inzercie
www.gsgroup.sk
BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Česky BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - English BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Deutsch BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Pусский BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Français BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Español BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Italiano BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Slovensky